Recycling

Op deze pagina leggen we de verschillende zaken uit die we voor ogen houden als we aan het milieu denken:

Verpakking

Vele artikels verder en het werd snel duidelijk dat de ideale verpakking nog niet gevonden is. Hoewel ze de laatste jaren veel aandacht besteden en vooruitgang boeken lijkt het vooral kiezen tussen de minst slechtste. Zakjes die heel goed recycleerbaar zijn maar waar de levensduur van de bonen enkele dagen is in plaats van maanden is ook niet ideaal. Vandaar dat we het zo goed mogelijk moeten doen.

Toen ik met het idee begon te spelen over eigen Castles & Coffee koffiebonen ben ik ondermeer in de wereld van koffiezakjes gedoken. Bleek al snel dat dit a trip down the rabbit hole was met heel wat details. Recycleerbare zakjes, industrieel/particulier composteerbare zakjes, biodegradable, etc. Nog niet te spreken over de verschillende soorten plastiek PE, LDPE, EVOH, LPA, …

De ideale verpakking…

…momenteel:

  • Breng je eigen verpakking mee en ga voor een refill.
  • Koop kleinere hoeveelheden koffie, zo heb: je steeds verse bonen in huis
  • Kom ze zelf halen in de winkel, kan je ineens genieten van een momentje rust met een koffie.
  • Maal de bonen thuis als het kan. Een goede koffiemolen maakt echt – zoniet het grootste verschil in de kop.

Koffiezakjes

Hieronder vind je de verschillende koffiezakjes die wij gebruiken.

Mono-materialen

zakje koffie - Costa Rica Sonora

Deze zakjes zijn 100% recycleerbaar. Ze bestaan uit één soort plastic, hierdoor kan je ze mee in de blauwe PMD zak doen.

Deze zakjes komen van de Dutch Coffee Pack in Utrecht. Dit bedrijf produceert op een CO2 neutrale wijze door te investeren in CO2-reducerende projecten. De zakjes voldoen aan de Europese DIN EN 13430 standaard, nu ja, ik geef toe dat ikzelf niet kan uitleggen wat dit net betekent 😉

Kraft papier zak

Zakje koffiebonen - Costa Rica Sonora - 250gr

Dit is de eerste koffie zak die ik een tijd geleden heb aangeschaft. Ze zijn van binnen voorzien van een metaalkleurige folie wat ze heel geschikt maakt om de bonen langer vers te houden. Deze zakken bestaan uit verschillende materiaalsoorten wat hen moeilijker recycleerbaar maakt. Als ik vandaag opnieuw mag kiezen zou ik ze nooit gekocht hebben. Ze allemaal weggooien is nog slechter voor het milieu, vandaar dat we ze beter opmaken.

Tip: Neem deze zak terug mee en laat die opnieuw vullen. Het zijn stevige zakjes, die gaan best lang mee.

Refill

Het beste wat je kan doen is je eigen container mee nemen. Dit mag een bestaand koffie zakje zijn, een doos, wat dan ook. Belangrijkste vijand voor de versheid van de bonen zijn lucht en licht. Dus neem best iets dat goed afsluit hiervoor.

Je eigen container laten vullen mag beloond worden, vandaar dat we € 1,0 korting geven op de aankoop van je bonen.

Coffee 2 go

herbruikbare koffie beker

Neem je een koffie mee? Wel, in de zaak zijn er wegwerpbekers dus je kan zeker een koffie meenemen voor onderweg. Liefst van al zou ik er geen willen gebruiken. Sinds de zomer van 2023 zijn we gestopt met wegwerpbekers. Dagelijks worden er enorme hoeveelheden ‘disposable cups’ weggegooid. Het gaat hier over miljoenen bekers.

Single use plastics alternatieven

SUP directive – of Single Use Plastics, is een Europese richtlijn waarbij o.a. herbruikbare bekers stilaan gaan verdwijnen. Bij onze noorderburen moet je er sinds juli verplicht extra voor bijbetalen en in 2024 mogen ze niet meer gebruikt worden. België gaat nog volgen (zoals gewoonlijk wat later). 

Toch zijn we hier bij C&C heel bewust over en hebben we in de eerste helft van 2023 zelfs minder dan 10 bekers meegegeven. Onze alternatieven:

  • Zet je even en geniet van je koffie en een moment, je hoeft niet altijd snel onderweg te zijn
  • Soms geven we een een glas of porselein mee dat je terug brengt. Vergt wat vertrouwen, je moet natuurlijk een vervolg bezoek in petto houden 😉
  • Je kan kiezen uit een collectie eCoffee cups. De eerste koffie hierin is trouwens on the house 😉
  • Neem je eigen cup mee. Wij serveren je favoriete koffie in wat je ook meebrengt, al was het een mok uit de keukenkast, een tupperware potje, maakt niet uit. Je krijgt € 0,5 korting op je koffie om je voor de moeite te bedanken.

Inrichting van de zaak

De zaak zelf is ingericht met 2e hands meubels die terug in orde zijn gebracht. Vaak komen ze van The Good Stuff Factory. Wanneer een stoel geherstoffeerd moet worden werken we samen met Atelier TAK.

Too Good To Go

Sinds 2022 zijn we gestart met Too Good To Go waar we de overschot van de dag aanbieden. Je zal er ons vegan en glutenvrij gebak zien staan in pakketjes ter waarde van € 15.

Hou de app in’t oog, kans is grootst dat we dit op zondag posten.

Nog een idee?

Laat het ons zeker weten als je nog een goed idee hebt of iets gezien hebt ergens anders. Zolang het milieu erop vooruitgaat, of tenminste er niet op achteruit gaat is het waard om dit te bekijken.